intelligent lighting control

De ce iluminat inteligent?

Se stie ca cheltuielile primariilor pentru iluminatul public reprezinta in medie 40% din totalul de energie necesar, ceea ce insemna destul de mult. Daca la acestea mai adaugam si alte constatari cum ar fi: fluctuatia pretului la energia electrica, costurile de intretinere sau cerintele din partea populatiei pentru iluminatului public, se poate concluziona ca iluminatul public pune presiune din ce in ce mai mare asupra bugetelor primariilor. Solutia moderna pentru diminuarea semnificativa a acestor costurilor este implementarea unui sistem de telegestiune a iluminatului public (sistem inteligent de control al iluminatului public) care sa asigure controlul si dimming-ul (variatia) fluxului luminos pentru fiecare corp de iluminat (lampa) in parte. Sistemul oferit de CYBERNETICS este din generatia mai noua si contine urmatoarele componente:
Reatea de controlere wireless.  Pentru fiecare lampa/grup de lampi de iluminat este alocat cate un controler (OLC - Outdoor Lighting Control). Acesta adapteaza nivelul de luminozitate in functie de prezenta/absenta umana (pieton, biciclist sau vehicul) in apropiere, tinand cont ca nu este permisa intreruperea iluminarii. Astfel la detectarea prezentei umane de catre un OLC se declanseaza o procedura prin care OLC-urilor invecinate comunica intre ele avand drept scop: asigurarea unei deplasarii in conditii optime corespunzatoare parametrilor pentru care a fost proiectat sistemul de iluminat public. Prin acest proces se asigura o iluminare sporita care invalue obiectul aflat in deplasare atat din fata, cat si din spate pe tot parcursul traseului. Lungimea zonei de iluminare sporita este prestabilita prin configurarea/setarea software-lui. Pe masura ce obiectul se indeparteaza, lampile lasate in urma isi diminueaza intensitatea luminoasa la un nivel, de asemenea, prestabilit prin setarea softwarelui (ex. 20% din puterea maxima pentru fiecare lampa in parte). In cazul, putin probabil, al unei defectiuni OLC, se asigura un regim de avarie in care functionarea lampii se va face la o luminozitate maxima, restul OLC-urilor (nodurilor) ramanand neafectate. Comunicatia intre OLC-uri se realizeaza printr-o retea wireless foarte stabila (banda de frecventa: 2,4 GHz).
Gateway-ul.  Este un dispozitiv de interfata care interconecteaza nodurile reatelei de controlere OLC la software-ul de management al sistemului de telegestiune al iluminatului public (serverul central). Prin aceasta interfata OLC-urile comunica informatii referitoare la lampi (parametrii tehnici si starea de functionare) si primesc comenzi pentru operare.
Serverul central.  Realizeaza monitorizarea, managementul si controlul nodurilor retelei wireless.

Beneficiile sistemului de control al iluminatului public (SCIP):

mobility green transport  Eficienta si diminuarea costurilor    

SCIP asigura reducerea consumului de energie electrica si implicit reducerea emisiilor poluante. In general, SCIP permite realizarea unor economii de energie cu pana la 60% si o reducere a costurilor de intretinere cu pana la 50%. SCIP are un efect benefic asupra costurilor de intretinere prin: monitorizarea si planificarea operatiilor de intretinere in mod detaliat si centralizat. Starea de functionare a lampilor este supravegheata in permanenta si la aparitia defectiunilor sunt generate alarmari catre personalul de interventie, indicandu-se locul exact si cauza acestora.

   
    information services  Flexibilitate nelimitata
   

In lumea de astazi avansul tehnologic face ca schimbarile peisajului urban sa fie din ce in ce mai proeminente. Intr-un astfel de contex SCIP-ul permite adaptarea sistemului de iluminat public la diverse nevoi in mod rapid si eficient prin operatii de reconfigurare la nivel de software si adaugarea de echipamente, daca este cazul. In plus, flexibilitatea SCIP-lui, gratie compatibilitatii in comunicare cu alte sisteme existente in spatiul public, se poate interconecta cu acestea in vederea asigurarii unui management unificat care sa ofere informatii mult mai consistente si care sa imbunatateasca diferite activitatii in mediul urban.

data traffic management  Securitatea iluminatului    

Cuprinde atat securitatea cibernetica a sitemului SCIP, cat si asigurarea impotriva alterarii/distrugerii acestuia din diverse cauze (ex. intrerupere conexiuni, calamitati etc.). Pentru aceasta baza de date functioneaza in mod redundant (datele sunt replicate/copiate intr-o baza de date secundara) si sunt protejate toate conexiunile la sursele de date. In cazul aparitiei unei avarii este asigurata functionarea sistemul de iluminat la puterea maxima.

   
 
Date de contact:
CYBERNETICS International SRL
Bulevardul Ficusului nr. 44A
Scara B, Parter, 013975
Sector 1, București, Romania
Telefon: +40 (0)21 232 00 60
FAX:     +40 (0)21 232 95 99
Email: office@cybernetics.ro